Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie tabliczki możenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Czytałem dość troche o c++ i bibliotekach allegro i postanowiłem zrobic prosta tabliczkie monzenia gdzieby wyskakiwywały 2 liczby i czebabyło by wpisac wynik. Prosze byscie mi podali gotowe skrypty i jak to zrobic jak bym korzystal z tego i bym próbował robic podobne proste programiki. Najbardziej mi chodzi o skrypt w c++ i jezeli juz mamy zzaprogramowane do cmd jak to przekonwentowac do 2D. I bradzo proszę o stanowcze podejscie ( ja koncze dopiero I gimazjum) :) Załaczam do tego przykład tabliczki gdzie sa ? che zrobic liczby :)

post-910355-0-11244300-1366639100.jpg

Opublikowano

napisz to w delphi, tam od razu masz okienka, mnozenie to prosty algorytm, najgorsze okienka

czytales cos o c++ czy ogarniasz cos?

masz tu pseudokod

int a,b,wpisana;
do
{
funkcjalosujacaliczbezdanegoprzedzialu;
cout<<a<<'x'<<b<<'= ';
cin>>wpisana;
if(wpisana == a*b)cout<<'brawo'
else cout<<'zle'
}while(1)
Opublikowano

napisz to w delphi, tam od razu masz okienka, mnozenie to prosty algorytm, najgorsze okienka

masz tu pseudokod

int a,b,wpisana;
do
{
cout<<a<<'x'<<b<<'= ';
cin>>wpisana;
else cout<<'zle'
}while(1)

ta tylko że ja nie ogarniam delphi tylko cały czas sie ucze w programie Code::Blocks . A jak to przekonwertowac do 2D ?? Jakiś programik. Zaraz mówie że z bibilotekami Allegro dopiero zaczynam :)

proponuje zaczac od konsoli.

to umiem. działa mi to nawet w konsoli tylko jak to " przekonwertować " do 2D ??

Opublikowano

do 2D ??

Drażni mnie jak tam piszesz. To ma nazwę. Okienka.

Jeśli chcesz koniecznie w C++ to zainteresuj się Qt.

Jeśli chcesz szybko i łatwo to tak jak pisali Delphi, albo nawet AutoIT. Chyba, że masz jakieś wymagania narzucone,

btw. kto wam zadał takie zadanie? Jeśli jest normalny to wcześniej was czegoś o tym nauczył i powinieneś sam dać radę to wykonać.

Opublikowano

Drażni mnie jak tam piszesz. To ma nazwę. Okienka.

Jeśli chcesz koniecznie w C++ to zainteresuj się Qt.

Jeśli chcesz szybko i łatwo to tak jak pisali Delphi, albo nawet AutoIT. Chyba, że masz jakieś wymagania narzucone,

btw. kto wam zadał takie zadanie? Jeśli jest normalny to wcześniej was czegoś o tym nauczył i powinieneś sam dać radę to wykonać.

nikt mi tego nie zadał :) chodze do I gim i mie uczą robic jakies dyplomy i robic w exelu to ja takie cosc umiałem w 1 klasie. Wybieram sie na informatykę po gim wiec czeba cosc ogarniać.

2 ) mam to otwarte w cmd i wszystko fajnie tylko jak teraz doprowadzic do tego stanu

post-910355-0-11244300-1366639100.jpg

Opublikowano

Polecam wxWidgets, zwłaszcza pod code::blocks :). Jeżeli naprawdę potrafisz programować w C++, to powinno ci cokolwiek wyjść :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

bedzie Ci bardzo trudno to ogarnac nie majac podstaw. Zanim zaczniesz bawic sie z okienkami musisz dobrze ogarnac sam jezyk oraz samo programowanie.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

bedzie Ci bardzo trudno to ogarnac nie majac podstaw. Zanim zaczniesz bawic sie z okienkami musisz dobrze ogarnac sam jezyk oraz samo programowanie.

Wam chodzi o okienka z konsoli ( cmd ) czy np. o to post-910355-0-11244300-1366639100.jpg nie umiem tego nazwać więc sory :)

Opublikowano

okienko == okno, takie jak np to co masz na ss

2D =/= okienko, jak to mowisz xD

do programowania takich 'okienek' potrzebna jest wiedza jak juz wyzej napisali, ty pisales, ze chcesz sie czegps nauczyc ta? to ucz sie konsolowych aplikacji, w pozniejszym etapie twojej edukacji bedziesz spottkal przez 90% czasu takie, na olimpiadach, na co dzien w szkole, wszedzie

Opublikowano

A wyjaśnili byście mu łatwiej :P

Po pierwsze pisz konsolowo: czarne i straszące z migającym kursorem i wyskakuje zaraz po skompilowaniu programu :P

Wtedy masz czas na naukę algorytmiki i samego języka. Jak ogarniesz przyjdzie czas na okienka. Nie ma czegoś takiego jak "konwertowanie do 2D". Musisz po prostu napisać odpowiedni kod. Wtedy powinieneś mieć już pojęcie i wiedzieć w czym będzie Ci lepiej pisać. Czy chcesz używać tylko WinAPI czy może wolisz wxWidgets itd :)

Zacznij od konsoli i ucz się programowania, a nie "konwertowania do 2D" jeśli naprawdę chcesz iść na informatykę ;)

Opublikowano

code blocks i visual to sa, ymm, jak by ci to powiedziec, edytory polaczone z programem zamieniajacym kod na program .exe, czyli z kompilatorem. nie ma lepszych / gorszych srodowisk programistycznych, przynajmniej dla mnie. jedyna fajna rzecza w visualu 2012 ultimate jest intelli sense, napiszesz np do, klikniesz tab, a to samo ci wstawia petle, etc, ale to takie no, ymm, powiedzmy ze to takie dla zabawy, tego sie nie uzywa na co dzien.rownie dobry kod mozesz napisac w notatniku, code blocks, wordzie, czy visualu, jedynie musisz go skompilowac jakims programem, tutaj masz ogromny wybor, c::b, visual, dev cpp, wiele innych, wklejasz kod do danego programu i klikasz kompiluj, i masz plik .exe.

Opublikowano

Chciałbym zrobic prostą gre w cmd. Miała by ona za zadanie. Czy 2 + 2 = 4. Wpisywało by sie true lub false. Napisze mi ktoś kod. Lub Ile jest 2 + 2 ? i wypisywalo by sie 4

masz tu pseudokod

int a,b,wpisana;
do
{
cout<<a<<'x'<<b<<'= ';
cin>>wpisana;
else cout<<'zle'
}while(1)

a jakby wyglądał pseudo kod do Code::Blocks

Opublikowano

Jaki kurwa pseudokod?

Chodzi o to, że wyświetla się "Ile jest 2+2?" a ktoś podaje liczbę, a następnie sprawdza, czy jest dobrze?

No, jak tego sam nie potrafisz zrobić to znak, że jeszcze nie nauczyłeś się programowania bądź utknąłeś na pierwszej lekcji o wypisywaniu komunikatów na ekran.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Jaki kurwa pseudokod?

Chodzi o to, że wyświetla się "Ile jest 2+2?" a ktoś podaje liczbę, a następnie sprawdza, czy jest dobrze?

No, jak tego sam nie potrafisz zrobić to znak, że jeszcze nie nauczyłeś się programowania bądź utknąłeś na pierwszej lekcji o wypisywaniu komunikatów na ekran.

masz tu pseudokod

int a,b,wpisana;

do

{

cout<<a<<'x'<<b<<'= ';

cin>>wpisana;

else cout<<'zle'

}while(1)napisz to w delphi, tam od razu masz okienka, mnozenie to prosty algorytm, najgorsze okienka

masz tu pseudokod

int a,b,wpisana;

do

{

cout<<a<<'x'<<b<<'= ';

cin>>wpisana;

else cout<<'zle'

}while(1)

Ja was nierozumiem :)

Opublikowano

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Koledze zapewno chodziło o kod taki schematowy, tzn taki, który ma coś pokazać, a nie taki do kompilowania.

Opublikowano

Jaki kurwa pseudokod?

Tak o to mi chodzi :)

#include <iostream>

main ()

{

int wysokosc, punkty_karne;

std::cout << "Na jakiej wysokosci lecimy ? [w metrach]: ";

std::cin >> wys ;

if ( wys < 500)

{

std::cout << " \n " << " metrow to za nisko! \n";

punkty_karne = 1;

}

else

{

std::cout << " \nNa wysokosci " << wys;

std::cout << " jestes juz bezpieczny \n ";

} punkty_karne = 0

std::cout << " Masz " << punkty_karne;

std::cout << " punktow_karnych \n ";

if (punkty_karne )std::cout << " Popraw sie !";

}

Co tu źle ?

A wyjaśnili byście mu łatwiej :P

Po pierwsze pisz konsolowo: czarne i straszące z migającym kursorem i wyskakuje zaraz po skompilowaniu programu :P

Wtedy masz czas na naukę algorytmiki i samego języka. Jak ogarniesz przyjdzie czas na okienka. Nie ma czegoś takiego jak "konwertowanie do 2D". Musisz po prostu napisać odpowiedni kod. Wtedy powinieneś mieć już pojęcie i wiedzieć w czym będzie Ci lepiej pisać. Czy chcesz używać tylko WinAPI czy może wolisz wxWidgets itd :)

Zacznij od konsoli i ucz się programowania, a nie "konwertowania do 2D" jeśli naprawdę chcesz iść na informatykę ;)

No co ty :D

Opublikowano

nie zdeklarowałeś "wys" i ustaw startową wartość dla punktów karnych

jak możesz wytłumacz co to jest pseudokod jeszcze raz, bo nie zjarzyłem. kradziony czy co?

ale to nie ja wytłumaczłem tylko gościu mi wytłumaczył. A Lesster sie pytał co to wiyc mu wkleiłem odpowiedz zawartą pare postów wyzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...